onlinekucharka.sk

ONLINE KUCHÁRKA

RECEPTÁR rôznych chutí

Ako pripraviť šaláty

Základné informácie o šalátoch

Starostlivo vyberaný šalát s vyváženými prísadami, spojený vhodným dresingom, patrí k najzdravším pokrmom. Je ho vhodné vyberať podľa obdobia a dostupnosti prísad. Všetko by malo byť čerstvé,  s aromatickou príchuťou.

Sezónne suroviny:

Jar
  • Mladý špenát
  • Hlávkový, ľadový, kučeravý šalát
  • Špargľa
  • Nové zemiaky
  • Jarná cibuľka
  • Reďkovka
Leto
  • Paradajky
  • Melón, Dyňa
  • Avokádo
  • Mango
  • Uhorka
  • Paprika
Jeseň
  • Fenikel
  • Hruška
  • Zeler
  • Cvikla
Zima
  • Šošovica
  • Čínska kapusta
  • Biela kapusta
  • Červená kapusta
  • Čakanka
  • Zeler

Šalát ako predkrm a hlavné jedlo

Neexistujú žiadne pravidlá, kedy servírovať šalát ako predkrm a kedy ako hlavný chod.

Pre predkrm obecne vyberáme jednoduché šaláty. Sú to napríklad:

Grécky šalát, paradajky s mozzarelou, stredozemský šalát, garnáty s cuketami, avokádo so šunkou, špenátový šalát, tzatziky.

Šalátové hlavné chody obsahujú mäso, ryby a majú väčšie množstvo. Ako skvelý hlavný chod pripravíme napríklad:

Šalát Nicoise, Waldorfský šalát, šalát z cestovín, jarná ryžakura Teriyaki.

Prísady do šalátov

Bylinky: čerstvé bylinky napríklad petržlenová vňať, pažítka, mäta, bazalka, koriander, estragón vylepšia akýkoľvek šalát. Môžu byť podávané ako doplnok alebo ako ozdoba. Kým ich pridáme k ostatným surovinám, väčšinou ich nasekáme na hrubo alebo na jemno. Krehké bylinky ako napríklad estragón radšej roztlčieme.

Mäso: pridaním mäsa do šalátov zväčšíme ich objem a kalorickú hodnotu. Môžeme použiť kúsky vareného kuraťa, údenú morku alebo marinované kuracie prsíčka, kolieska ostrej klobásky, kúsky údenej šunky alebo nasekané plátky slaniny.

Ryby: tiež ryby dodávajú šalátu objem a výraznú chuť.

Orechy: dodajú šalátom zvláštnu chrumkavú konzistenciu. Orechy väčšinou konzumujeme surové, ale môžeme ich tiež piecť a pražiť.

Syry: dodávajú šalátom slanú príchuť. Pridávame ich striedmo, inak ich výrazná aróma prehluší chuť ostatných surovín.

Vajcia: natvrdo uvarené, nakrájané alebo prepasírované sú atraktívnym doplnkom každého šalátu.

Cestoviny: jemná, mäkká konzistencia cestovín dodáva šalátom objem a je vhodným doplnkom k surovinám s výraznejšou chuťou ako sú mäso alebo ryby.

Ovocie: je osviežujúcim doplnkom šalátov.

Úprava šalátov

K tajomstvu výborného šalátu patrí správne zvolený dresing. K jemným tlmeným chutiam používame vinegretkový dresing, k silnejším základom vyberáme dresing ostrejší. K príprave dresingu môžeme použiť červený alebo biely vínny ocot, ocot s príchuťou sherry, jablkový alebo ocot s príchuťou šampanského. Na prípravu dresingov používame aj olej. Každý olej má vlastnú typickú príchuť. Olej z podzemnice je ľahký, olivový ma bohatú chuť, oleje z orechov pripomínajú orechy. Skoro žiadnu chuť nemajú olej zo safloru a slnečnice.

Dresingy

Bylinková vinegretka:

60 ml octa (4 lyžice), soľ, korenie, 180 ml oleja (12 lyžíc), bylinky

Ušľaháme ocot so soľou, korením a postupne pridávame olej, keď je to ušľahané pridáme  nadrobno nakrájané bylinky

Makový dresing:

1/2 menšia cibuľa, 45 ml (3 lyžice) octa, 15 ml (1 lyžica) medu, horčica a zázvor (ďumbier), 150 ml oleja, 15 ml (1 lyžica) maku

Do misky nastrúhame cibuľu, pridáme ocot, med, pol lyžice horčice, 1/4 lyžice nastrúhaného zázvoru. Všetko spolu ušľaháme a okoreníme. Postupne vmiešame olej. Do misky pridáme mak a opäť zamiešame. Podľa chuti dokoreníme.

Chilli dresing:

125 ml jablčného octa, 2,5 ml (1/2 lyžičky) rasce, 3 čerstvé zelené papričky, 1 zväzok čerstvého koriandra, 125 ml slnečnicového oleja

V octe rozmiešame soľ, korenie a rascu. Pripravíme si chilli (dáme si gumené rukavice, rozkrojíme chilli napoly, vyberieme semienka, malým ostrým nožom ho nakrájame na tenké prúžky a tie narežeme na úhľadné kúsky) a pridáme k ostatným surovinám. Nakrájame koriander. Postupne vmiešame olej a nakoniec pridáme koriander.

Recepty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *