Postup
Do vriacej vody pridáme šťavu z polky citróna. Vsypeme ryžu, varíme 18-20 minút. Necháme dobre odkvapkať. Očistíme špargľu a odstrihneme drevnaté konce. Varíme 5-7 minút, kým nezmäkne. Odkrojíme špičky, stonky nakrájame na 1,25 cm dlhé kúsky. Očistíme zeler. Nakrájame ho na 7,5 cm dlhé kúsky a tie potom narežeme na úhľadné kocky. Plátky údeného lososa nakrájame ostrým nožom na 1,25 cm dlhé prúžky. Pripravíme si dresing ( zmiešame ocot a horčicu, pomaly zašľaháme olej, podľa chuti okoreníme.) Ryžu prelejeme 30 ml ( 2 lyžice) dresingom. Pridáme špargľu, zeler, lososa a šťavu z polky citróna. Všetky prísady dobre zamiešame a okoreníme. Necháme hodinu v chlade odležať. Suroviny (5 osôb)
- 1 citrón
- 200 g dlhozrnnej ryže
- 250 g mladej špargle
- 250 g krájaného údeného lososa
- 3 zelerové nožičky
- 45 ml (3 lyžice) estragonového octu
- 10 ml (2 lyžice) dijonskej horčice
- 175 ml saflorového oleja