Postup
Šafrán vložíme do misky a zalejeme horúcou vodou. Necháme 5 minút luhovať. Vyžmýkame šťavu z citróna. Cesnak nahrubo nakrájame. K šafránu pridáme citrónovú šťavu, cesnak, ocot, olivový olej a kapary. Okoreníme, dobre premiešame a popučíme kapary. Očistíme cukety a nakrájame na plátky. Cukety dáme do inej nádoby. Pridáme dve tretiny marinády. Premiešame a necháme 3-4 hodiny v chladničke marinovať. Pripravíme si garnáty. Dáme ich na misku, zaleje zvyšnou marinádou, prikryjeme a necháme v chladničke 3-4 hodiny marinovať. Cukety dáme na panvicu a dusíme, kým nezmäknú. Garnáty, po stranách narezané dáme do panvice. Potierame marinádou. Smažíme 3-4 minúty, kým nezružovejú a nezačnú prskať. Doprostred každého taniera dáme cukety, ktoré obložíme garnátami.
Príprava garnátov: Garnáta položíme spodnou stranou na dosku. Prekrojíme ho napoly, chvost necháme spojený. Po otvorení vznikne motýlí tvar. Otočíme ho a vyberieme tmavú vnútornú žilu. Garnáty dobre opláchneme pod studenou tečúcou vodou a dobre usušíme v papierovej utierke.
Suroviny:
- 30 ml (2 lyžice) horúcej vody
- štipka šafránu
- 2 citróny
- 6 strúčikov cesnaku
- 60 ml (4 lyžice) bieleho vínneho octu
- 250 ml olivového oleja
- 60 ml (4 lyžice) kaparov
- 500 g cukiet
- 18 ks obrie garnáty