Základné informácie o šalátoch
Starostlivo vyberaný šalát s vyváženými prísadami, spojený vhodným dresingom, patrí k najzdravším pokrmom. Je ho vhodné vyberať podľa obdobia a dostupnosti prísad. Všetko by malo byť čerstvé, s aromatickou príchuťou.
Sezónne suroviny:
Jar
- Mladý špenát
- Hlávkový, ľadový, kučeravý šalát
- Špargľa
- Nové zemiaky
- Jarná cibuľka
- Reďkovka
Leto
- Paradajky
- Melón, Dyňa
- Avokádo
- Mango
- Uhorka
- Paprika
Jeseň
- Fenikel
- Hruška
- Zeler
- Cvikla
Zima
- Šošovica
- Čínska kapusta
- Biela kapusta
- Červená kapusta
- Čakanka
- Zeler
Šalát ako predkrm a hlavné jedlo
Neexistujú žiadne pravidlá, kedy servírovať šalát ako predkrm a kedy ako hlavný chod.
Pre predkrm obecne vyberáme jednoduché šaláty. Sú to napríklad:
Grécky šalát, paradajky s mozzarelou, stredozemský šalát, garnáty s cuketami, avokádo so šunkou, špenátový šalát, tzatziky.
Šalátové hlavné chody obsahujú mäso, ryby a majú väčšie množstvo. Ako skvelý hlavný chod pripravíme napríklad:
Šalát Nicoise, Waldorfský šalát, šalát z cestovín, jarná ryža, kura Teriyaki.
Prísady do šalátov
Bylinky: čerstvé bylinky napríklad petržlenová vňať, pažítka, mäta, bazalka, koriander, estragón vylepšia akýkoľvek šalát. Môžu byť podávané ako doplnok alebo ako ozdoba. Kým ich pridáme k ostatným surovinám, väčšinou ich nasekáme na hrubo alebo na jemno. Krehké bylinky ako napríklad estragón radšej roztlčieme.
Mäso: pridaním mäsa do šalátov zväčšíme ich objem a kalorickú hodnotu. Môžeme použiť kúsky vareného kuraťa, údenú morku alebo marinované kuracie prsíčka, kolieska ostrej klobásky, kúsky údenej šunky alebo nasekané plátky slaniny.
Ryby: tiež ryby dodávajú šalátu objem a výraznú chuť.
Orechy: dodajú šalátom zvláštnu chrumkavú konzistenciu. Orechy väčšinou konzumujeme surové, ale môžeme ich tiež piecť a pražiť.
Syry: dodávajú šalátom slanú príchuť. Pridávame ich striedmo, inak ich výrazná aróma prehluší chuť ostatných surovín.
Vajcia: natvrdo uvarené, nakrájané alebo prepasírované sú atraktívnym doplnkom každého šalátu.
Cestoviny: jemná, mäkká konzistencia cestovín dodáva šalátom objem a je vhodným doplnkom k surovinám s výraznejšou chuťou ako sú mäso alebo ryby.
Ovocie: je osviežujúcim doplnkom šalátov.
Úprava šalátov
K tajomstvu výborného šalátu patrí správne zvolený dresing. K jemným tlmeným chutiam používame vinegretkový dresing, k silnejším základom vyberáme dresing ostrejší. K príprave dresingu môžeme použiť červený alebo biely vínny ocot, ocot s príchuťou sherry, jablkový alebo ocot s príchuťou šampanského. Na prípravu dresingov používame aj olej. Každý olej má vlastnú typickú príchuť. Olej z podzemnice je ľahký, olivový ma bohatú chuť, oleje z orechov pripomínajú orechy. Skoro žiadnu chuť nemajú olej zo safloru a slnečnice.
Dresingy
Bylinková vinegretka:
60 ml octa (4 lyžice), soľ, korenie, 180 ml oleja (12 lyžíc), bylinky
Ušľaháme ocot so soľou, korením a postupne pridávame olej, keď je to ušľahané pridáme nadrobno nakrájané bylinky
Makový dresing:
1/2 menšia cibuľa, 45 ml (3 lyžice) octa, 15 ml (1 lyžica) medu, horčica a zázvor (ďumbier), 150 ml oleja, 15 ml (1 lyžica) maku
Do misky nastrúhame cibuľu, pridáme ocot, med, pol lyžice horčice, 1/4 lyžice nastrúhaného zázvoru. Všetko spolu ušľaháme a okoreníme. Postupne vmiešame olej. Do misky pridáme mak a opäť zamiešame. Podľa chuti dokoreníme.
Chilli dresing:
125 ml jablčného octa, 2,5 ml (1/2 lyžičky) rasce, 3 čerstvé zelené papričky, 1 zväzok čerstvého koriandra, 125 ml slnečnicového oleja
V octe rozmiešame soľ, korenie a rascu. Pripravíme si chilli (dáme si gumené rukavice, rozkrojíme chilli napoly, vyberieme semienka, malým ostrým nožom ho nakrájame na tenké prúžky a tie narežeme na úhľadné kúsky) a pridáme k ostatným surovinám. Nakrájame koriander. Postupne vmiešame olej a nakoniec pridáme koriander.