Chceli by ste upiecť bezplepkovú dobrotu, ale bojíte sa, že sa vám koláčik, alebo zákusok bude nakoniec rozpadať, ako sa to u bezlepkových koláčov niekedy stáva? Tak prečo neskúsiť tradičný, sladučký zákusok, ktorý nie len že výborne chutí, ale ešte aj dobre vyzerá. A keď vám ostanú žĺtka, môžete si ešte urobiť čokoládové rezy, alebo vanilkové rožky.
Postup
Pripravíme a navážime si dopredu všetky suroviny.
Cukor (150g) zvaríme s vodou na hustejšiu tekutinu (na bublifuk). Že je cukor správne uvarený, sa presvedčíme kancelárskou spinkou. Na spinke urobíme očko. Do očka naberieme zvarený cukor, fúkneme do neho a keď sa robia bublinky ako s bublifukom, cukor je hotový. 🙂
Následne vyšľaháme bielky s časťou kryštálového cukru (75g) do peny, do ktorej postupne v tenkom pramienku nalejeme zvarený cukor (za chodu stroja). Namleté orechy, kokos a preosiaty práškový cukor ručne vmiešame do pevného snehu. Hmotu rozotrieme na plech cez laskonkovú šablónu na papier na pečenie.
Laskonky vložíme do rúry predhriatej na 120 ° C a pečieme 10 minút. Následne stlmíme teplotu na 80 °C a pečieme ešte 35 minút. Keď sú laskonky zospodu suché, vyberieme s plechom na rovnú plochu. Laskonky dávame dole z papiera až keď sú vychladnuté.
Keď vychladnú, zlepujeme krémom a dáme stuhnúť do chladu.
Plnka
Maslo vyšľaháme so salkom a kávou a pred plnením necháme v chlade pol hodinu stuhnúť. Suroviny musia mať rovnakú teplotu, inak sa krém zrazí. Ak by sa to náhodou stalo, je potrebné krém zamraziť. Následne vybrať z mrazničky a keď to pôjde, vymixovať ho do hmoty.
Suroviny na 64 kúskov, t.j. 32 laskoniek:
- 4 ks vaječné bielky
- 225 g cukru z toho (150g na roztopenie a 75g na zamiešanie do peny)
- 130 ml vody na roztopenie cukru
- 65 g cukor múčka
- 100 g kokos
- 40 g mletých orechov
Na grilážový krém:
- 1 ks salko (obyčajné, alebo karamelové)
- 250 g maslo
- 1 pl. uvarenej vychladnutej instantnej kávy