onlinekucharka.sk

ONLINE KUCHÁRKA

RECEPTÁR rôznych chutí

Laskonky

Laskonky

Chceli by ste upiecť bezplepkovú dobrotu, ale bojíte sa, že sa vám koláčik, alebo zákusok bude nakoniec rozpadať, ako sa to u bezlepkových koláčov niekedy stáva? Tak prečo neskúsiť tradičný, sladučký zákusok, ktorý nie len že výborne chutí, ale ešte aj dobre vyzerá. A keď vám ostanú žĺtka, môžete si ešte urobiť čokoládové rezy, alebo vanilkové rožky.


Postup

Pripravíme a navážime si dopredu všetky suroviny.

Cukor (150g) zvaríme s vodou na hustejšiu tekutinu (na bublifuk). Že je cukor správne uvarený, sa presvedčíme kancelárskou spinkou. Na spinke urobíme očko. Do očka naberieme zvarený cukor, fúkneme do neho a keď sa robia bublinky ako s bublifukom, cukor je hotový. 🙂

Následne vyšľaháme bielky s časťou kryštálového cukru (75g) do peny, do ktorej postupne v tenkom pramienku nalejeme zvarený cukor (za chodu stroja). Namleté orechy, kokos a preosiaty práškový cukor ručne vmiešame do pevného snehu. Hmotu rozotrieme na plech cez laskonkovú šablónu na papier na pečenie.

Laskonky vložíme do rúry predhriatej na 120 ° C a pečieme 10 minút. Následne stlmíme teplotu na 80 °C a pečieme ešte 35 minút. Keď sú laskonky zospodu suché, vyberieme s plechom na rovnú plochu. Laskonky dávame dole z papiera až keď sú vychladnuté.

Keď vychladnú, zlepujeme krémom a dáme stuhnúť do chladu.

Plnka

Maslo vyšľaháme so salkom a kávou a pred plnením necháme v chlade pol hodinu stuhnúť. Suroviny musia mať rovnakú teplotu, inak sa krém zrazí. Ak by sa to náhodou stalo, je potrebné krém zamraziť. Následne vybrať z mrazničky a keď to pôjde, vymixovať ho do hmoty.


Suroviny na 64 kúskov, t.j. 32 laskoniek:

  • 4 ks vaječné bielky
  • 225 g cukru z toho (150g na roztopenie a 75g na zamiešanie do peny)
  • 130 ml vody na roztopenie cukru
  • 65 g cukor múčka
  • 100 g kokos
  • 40 g mletých orechov

Na grilážový krém:

  • 1 ks salko (obyčajné, alebo karamelové)
  • 250 g maslo
  • 1 pl. uvarenej vychladnutej instantnej kávy

Laskonky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *