onlinekucharka.sk

ONLINE KUCHÁRKA

RECEPTÁR rôznych chutí

Pripraviť si vlastný domáci chlieb je skvelý spôsob, ako si vychutnať čerstvé a voňavé pečivo priamo z vlastnej kuchyne.

Tento recept vám ukáže, ako si pripraviť výnimočný bochník chleba s jednoduchými ingredienciami a postupom.

Nasledujúce kroky vám pomôžu vytvoriť chrumkavú kôrku a vláčne vnútro, ktoré zbožňujú všetci milovníci čerstvého chleba.


Do vlažnej vody dáme cukor, rozdrobíme droždie a necháme vykysnúť (asi 10 minút – vo vode sa nám budú robiť bublinky).

Do misy nasypeme múku, soľ, rascu a premiešame. Pridáme olej a kvások z vody a droždia. Miesime, až kým nemáme hladké cesto. Cesto nemá byť tvrdé, ale hebké a môže sa trocha lepiť. Vyformujeme z neho bochník a necháme hodinu až dve kysnúť na teplom mieste (nie horúcom).

Cesto následne znovu prepracujeme a vypracujeme bochník. Položíme na plech s papierom na pečenie a necháme prikrytý utierkou opäť kysnúť, asi 30 minút.
Predhrejeme rúru na 220 ° C, bochník na povrchu trikrát narežeme ostrým nožom, potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme rascou.
Dáme piecť do spodnej časti rúry na 15 minút, potom teplotu znížime na 200 ° C a dopečieme asi 35 minút.


Suroviny

  • 0,5 kg chlebovej múky (alebo hladkej)
  • 300 ml vlažnej vody
  • 3 lyžičky soli
  • štipka rasce
  • 1/2 kocky droždia (21 g)
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžička cukru
  • žĺtko na potretie
  • rasca na posypanie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *