


Je jedno aké mleté mäso sa použije, základom je majoránka a cesnak.
Fašírka, alebo sekaná je výborné, sýte jedlo, ktoré je ideálne na nedeľný rodinný obed.
Suroviny (4 až 5 porcií)
- 400-500 g zmesi mletého mäsa (1:1 bravčové a hovädzie, prípadne len bravčové, hovädzie, alebo aj morčacie)
- 1 lyžička soli
- 2 rožky (najlepšie niekoľkodňové)
- 1 stredná cibuľa
- 3 strúčik cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 100 ml mlieka
- 1 vajíčko
- 1/2 lyžičky sušenej majoránky
- 100 g plátkov slaniny alebo 100 g slaniny v celku
Postup
Rožky nakrájajte na menšie kúsky a zalejte vlažným mliekom. Nechajte pár minút úplne nasiaknuť.
Cibuľu aj cesnak olúpte a nakrájate na drobno. Na panvici mierne rozohrejte 1 lyžicu oleja a cibuľu na ňom poduste do zmäknutia. Pridajte cesnak a ešte chvíľu nechajte dusiť, až zmäkne aj ten. Odstavte a nechajte vychladnúť.
Namočené rožky rukou premiešajte na kašu, pridajte k mäsu, osoľte a spoločne dôkladne premiešajte.
Dno menšieho pekáča vytrite olejom a rúru vyhrejte na 200 stupňov. Mäsová zmes je redšia, ale napriek tomu sa z nej dá vytvarovať veľký mäsový valec.
Na chrbte ho pokryte plátkami slaniny, alebo posypte slaninou nakrájanou na malé kocky.
Zmes pečte 60 minút, kým nie je pevná na dotyk a správne sfarbená do hnedo zlatej farby.
Prelejte ju vypečeným tukom (môžete aj podliať 1/2 dcl vody). Pečte ešte 45 minút. V druhej polovici pečenia ju pravidelne (každých 15 minút) prelievajte vypečeným tukom.
Podávame so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi, poprípade aj s čerstvým chlebíkom a zeleninovou oblohou.





