onlinekucharka.sk

ONLINE KUCHÁRKA

RECEPTÁR rôznych chutí

Šťavnatá pečená fašírka


Je jedno aké mleté mäso sa použije, základom je majoránka a cesnak.

Fašírka, alebo sekaná je výborné, sýte jedlo, ktoré je ideálne na nedeľný rodinný obed.


Suroviny (4 až 5 porcií)

  • 400-500 g zmesi mletého mäsa (1:1 bravčové a hovädzie, prípadne len bravčové, hovädzie, alebo aj morčacie)
  • 1 lyžička soli
  • 2 rožky (najlepšie niekoľkodňové)
  • 1 stredná cibuľa
  • 3 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 1/2 lyžičky sušenej majoránky
  • 100 g plátkov slaniny alebo 100 g slaniny v celku

Postup

Rožky nakrájajte na menšie kúsky a zalejte vlažným mliekom. Nechajte pár minút úplne nasiaknuť.

Cibuľu aj cesnak olúpte a nakrájate na drobno. Na panvici mierne rozohrejte 1 lyžicu oleja a cibuľu na ňom poduste do zmäknutia. Pridajte cesnak a ešte chvíľu nechajte dusiť, až zmäkne aj ten. Odstavte a nechajte vychladnúť.

Namočené rožky rukou premiešajte na kašu, pridajte k mäsu, osoľte a spoločne dôkladne premiešajte.

Dno menšieho pekáča vytrite olejom a rúru vyhrejte na 200 stupňov. Mäsová zmes je redšia, ale napriek tomu sa z nej dá vytvarovať veľký mäsový valec.

Na chrbte ho pokryte plátkami slaniny, alebo posypte slaninou nakrájanou na malé kocky.

Zmes pečte 60 minút, kým nie je pevná na dotyk a správne sfarbená do hnedo zlatej farby.

Prelejte ju vypečeným tukom (môžete aj podliať 1/2 dcl vody). Pečte ešte 45 minút. V druhej polovici pečenia ju pravidelne (každých 15 minút) prelievajte vypečeným tukom.

Podávame so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi, poprípade aj s čerstvým chlebíkom a zeleninovou oblohou.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *