Hokkaidó je najsevernejší a druhý najväčší japonský ostrov, ale je to aj guľatá, sýto oranžová tekvica, plná zdravých látok, ako sú beta-karotén, vitamíny B1, B2, minerálne látky, draslík a vápnik.
Tmavo oranžová šupka je tvrdá, ale keď sa upečie, tak zmäkne a je pružná ako šupka na jabĺčkach.
Suroviny
Cesto:
250 g múka (špaldová, alebo polohrubá)
125 g maslo, alebo 100 ml rastlinného oleja
1 ks vajce
2 PL cukor (biely, alebo trstinový)
štipka soli
Plnka:
1 ks malá tekvica hokkaido
1 ks jablko
1 PL maslo
5 PL sirup javorový (med, alebo trstinový cukor)
1 ČL škorica mletá (nemusí byť)
z 1/2 citróna šťava citrónová
2 ks vajce
3 PL kyslá smotana, alebo biely smotanový jogurt
Okrem toho:
3 PL džem marhuľový (alebo aký máme doma)
50 g mandľové lupienky
Cesto:
Múku, soľ a cukor zmiešame v miske a pridáme na plátky nakrájané zmäknuté maslo, alebo olej a vajce. Premiešame a vypracujeme cesto. Necháme ho v chlade odpočinúť.
Plnka:
Tekvicu nakrájame aj so šupkou, jablko ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Dáme na pekáč, pridáme maslo, posypeme cukrom a v rúre vyhriatej na 200°C pečieme do mäkka asi 30 až 40 minút. Po upečení tekvicu osladíme javorovým sirupom alebo trstinovým cukrom, pridáme škoricu, citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru. Rozmixujeme na hladký krém. Vmiešame vajcia, kyslú smotanu a ešte dôkladne premiešame, aby sa suroviny spojili.
Cesto – pokračovanie:
Koláčovú formu vymastíme maslom, cesto vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a vyložíme ním formu (poprípade cesto ručne natlačíme do formy). Prstami vytvarujeme vyšší okraj a cesto popicháme vidličkou. Na cesto dáme väčšie koliesko papiera na pečenie a zasypeme ho suchou strukovinou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút.
Keď koláč vyberieme, odstránime strukovinu aj papier na pečenie a predpečené cesto potrieme džemom. Na džem nalejeme tekvicovú plnku. Posypeme mandľovými lupienkami a vložíme späť do rúry. Pečieme ešte pri teplote 200 °C asi 40-50 minút.
2 Replies to “Pumpkin pie – Hokaidový koláč”