onlinekucharka.sk

ONLINE KUCHÁRKA

RECEPTÁR rôznych chutí


Keď si budete pripravovať kysnuté cesto, vždy si trochu odložte bokom z droždia a zjedzte ho. Síce má konzistenciu v ústach ako blatíčko a ani nechutí výnimočne dobre, ale je veľmi prospešné pre náš organizmus.

Droždie je zmes bakteriálnych mikroorganizmov, ktoré obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín D, stopové prvky ako železo, meď, minerálne soli, enzýmy, vlákninu a esenciálne kyseliny.

Je dobré na trávenie, odstraňuje nadúvanie a podporuje chuť do jedla. Obnovuje správne fungovanie čriev, podporuje vylučovanie, pomáha predchádzať zápche, podporuje správne fungovanie pečene a obličiek a znižuje produkciu žlče. Dokonca pravidelná konzumácia zlepšuje pokožku a pomáha proti akné.


Suroviny

  • 300 ml mlieko
  • 2 ks vajcia
  • 42 g droždia
  • 3 lyžičky cukru
  • 500 g polohrubá múka
  • soľ
  • 100 ml olej

Postup

Droždie rozdrobíme vo vlažnom mlieku, do ktorého sme pridali cukor.

Necháme vzísť kvások (v mlieku vidno bublinky). Pridáme múku, vajcia, olej, dve štipky soli a vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od ruky. Necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť.

Následne spracujeme podľa toho, na čo chceme cesto použiť. (V prípade, že použijeme cesto na sladké koláče, dáme trocha viac cukru (3-4 lyžičky) a soli len jednu štipku, keď na slané koláče, alebo pizzu, tak len jednu lyžičku cukru a tri štipky soli.)


Leave a Reply

Your email address will not be published.