onlinekucharka.sk

ONLINE KUCHÁRKA

RECEPTÁR rôznych chutí

Vianočná štóla (nekysnutá)


Síce prvá zmienka o upečenej štóle je už z roku 1474, Drážďanská chránená značka je až od roku 1997.

Pôvodná štóla bola pletená a zabalená ako malý Ježiško. Štóla je nie len veľmi kalorická, ale aj chutná. Ide do nej veľa cukru, hrozienok, kandizovaného ovocia a dokonca aj rum.


Suroviny

  • 500 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 180 g masla
  • 250 g tvarohu
  • 5 lyžíc rumu
  • 100 g hrozienok
  • 100 g sekaných orechov
  • 100 g kandizovaného ovocia (napríklad kandizovaná citrusová kôra)
  • 100 g sušeného ovocia
  • 50 g masla na potretie
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor na obalenie

Postup

Zmiešame sypké suroviny a potom pridáme všetky tekuté. S rumom nešetríme (veď sú Vianoce 😁).

Najprv miešame v miske a potom na doske vypracujeme hladké cesto. 

Cesto rozpolíme a urobíme dva valce dlhé na šírku plechu. 

Vložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 40 minút.

Ihneď po upečení potrieme štólu rozpusteným maslom, obalíme v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom a necháme vychladnúť. 

Cukor nám štólu zakonzervuje, aby nám ostala krásne vláčna a to až 2-4 týždne, ktoré by mala štóla odpočívať v chladničke, zabalená do potravinárskej fólie.


Leave a Reply

Your email address will not be published.