onlinekucharka.sk

ONLINE KUCHÁRKA

RECEPTÁR rôznych chutí

Veterník na plechu


Veterník je zákusok, ktorý ma sprevádza už od detstva. Dobrota, ktorá sa hodí ku káve, alebo ako dezert v nedeľu po obede.


Suroviny (1 plech)

Pláty

  • 1/4 l vody
  • 150g Hera – tuk na pečenie
  • 150g hladká múka
  • 6 vajec

Náplň

  • 1/2 l mlieka
  • 120g hladkej múky
  • 140g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 maslo
  • rum – podľa chuti
  • 500 – 600 ml šľahačky na šľahanie ( najmenej 31% a viac)
  • 200g čokolády

Plech

  • Plech na pečenie hlboký cca 37 x 29 x 5,5 cm

Postup

Heru rozpustíme vo vode, dáme dole z platne, primiešame 150g hladkej múky, opatrne miešame až dovtedy, kým sa hrudky nerozpustia. Keď je to všetko spojené a hladké ako kaša, dáme trocha soli a prehrejeme chvíľku na platni. Následne to vychladíme. Môžeme v umývadle, v studenej vode. 

So zbytkom Hery si vymažeme dva plechy.

Keď je cesto vychladnuté, pridáme vajíčka a vymixujeme do hladkého krému. Rovnomerne rozotrieme na dva plechy tenkú vrstvu. 

Dáme do rúry na klasický horný a spodný ohrev na 200 °C. Pečieme 20-25 minút, kým to má farbu do zlata. Cesto sa zdvihne a bude mať na povrchu nerovnomerné vypuknuté bubliny. 

Kým sa to pečie, urobíme si krém. 

Uvaríme si pol litra mlieka s vanilkovým cukrom a 120 g hladkej múky. Zamiešame metličkou, aby sme nemali hrudky, pridáme 140g práškového cukru. Miešame do zhustnutia, kým to bude mať konzistenciu kaše. Následne vychladíme. V zime vonku na chlade, v lete v umývadle (hrnci) so studenou vodou. Keď je plnka studená, premiešame mixérom, pridáme 250 g zmäknutého masla, trošku rumu (podľa chuti) a rozmixujeme mixérom. 

Rozotrieme na jeden plát priamo na plechu, v ktorom sme to piekli a ktorý sme si najprv nadvihli, či sa nám neprilepil ku plechu.  Rozotrieme po celom pláte. 

Vyšľaháme si 600 ml šľahačky. Môžeme pridať trošku, približne 20 g práškového cukru a vyšľaháme do tuha. Cukor nemusíme pridávať. Záleží akú šľahačku máme radšej. Či sladkú, alebo nie. 

Rozpustíme si čokoládu – 180g a natrieme na krém (alebo pokvapkáme). Druhý plát si pokrájame na štvorce takej veľkosti, ako by sme chceli mať veľké koláče. 

Na čokoládu, ktorá nám medzičasom vychladla natrieme rovnomerne šľahačku. Na šľahačku naskladáme nakrájaný plát. Môžeme dať plát aj nenakrájaný, ale potom sa to zle krája, pretože je koláč dosť vysoký a má v sebe tvrdé kúsky čokolády. 

Rozpustíme zbytok čokolády a pokvapkáme vrch koláča. Necháme približne dva hodiny v chlade stuhnúť a môžeme podávať. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.