Síce prvá zmienka o upečenej štóle je už z roku 1474, Drážďanská chránená značka je až od roku 1997.
Pôvodná štóla bola pletená a zabalená ako malý Ježiško. Štóla je nie len veľmi kalorická, ale aj chutná. Ide do nej veľa cukru, hrozienok, kandizovaného ovocia a dokonca aj rum.
Suroviny
- 500 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 200 g krupicového cukru
- 2 vajcia
- 180 g masla
- 250 g tvarohu
- 5 lyžíc rumu
- 100 g hrozienok
- 100 g sekaných orechov
- 100 g kandizovaného ovocia (napríklad kandizovaná citrusová kôra)
- 100 g sušeného ovocia
- 50 g masla na potretie
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor na obalenie
Postup
Zmiešame sypké suroviny a potom pridáme všetky tekuté. S rumom nešetríme (veď sú Vianoce 😁).
Najprv miešame v miske a potom na doske vypracujeme hladké cesto.
Cesto rozpolíme a urobíme dva valce dlhé na šírku plechu.
Vložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 40 minút.
Ihneď po upečení potrieme štólu rozpusteným maslom, obalíme v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom a necháme vychladnúť.
Cukor nám štólu zakonzervuje, aby nám ostala krásne vláčna a to až 2-4 týždne, ktoré by mala štóla odpočívať v chladničke, zabalená do potravinárskej fólie.