Základom trdelníku, ktorý je typická sladká dobrota na trhoch po celej Európe, je kysnuté cesto.
Na dobre pripravené kysnuté cesto sú potrebné nie len šikovné ruky, ale aj správny recept.
Suroviny
Kysnuté cesto:
- 300 ml mlieko
- 2 ks vajce
- 42 g droždie
- 3 lyžičky cukru
- 500 g polohrubá múka
- soľ
- 100 ml olej
Na obalenie:
- 50 ml olej
- 1 ks vanilkový cukor
- 100 g kokos
- škoricový prášok
- 150 g práškový cukor
Forma (nerezová kúpená), poprípade domáca forma:
- 4 x valcovitá fľaška 0,5 litrová s priemerom 6 cm
- alobal
Postup
Droždie rozdrobíme vo vlažnom mlieku, do ktorého sme pridali cukor.
Necháme vzísť kvások (v mlieku vidno bublinky). Pridáme múku, vajcia, olej, dve štipky soli a vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od ruky. Necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť.
Ak nemáme formu na trdelník, kým nám cesto kysne, pripravíme si jednorázovú domácu formu.
Podľa toho, akú šírku trdelníkov budeme chcieť, si zvolíme sklenené fľšky. Fľašky obalíme alobalom (hliníkovou fóliou) tak, aby na nich alobal pevne držal.
Keď nám cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme placku o hrúbke 2 cm. Následne narežeme na pásiky a obtáčame nimi formu.
Posýpku si pripravíme tak, že zmiešame 100 g cukru, vanilkový cukor a kokos, alebo škoricu (podľa toho, čo máme radi). Trdelník potrieme olejom a obalíme v pripravenej zmesi.
Preložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 ° C asi 30 minút. Po upečení zložíme z formy a podľa chuti posypeme práškovým cukrom.