Lámaná pšenica, alebo inak nazývaná bulgur sa používa prevažne ako príloha k jedlu. Dajú sa z neho urobiť aj rôzne plnohodnotné jedlá.
Bulgur je veľmi zdravá surovina, pretože je ľahko stráviteľná, obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály a to konkrétne mangán, železo a horčík. Pre celiatikov je nevýhodné, že bulgur obsahuje lepok.
Suroviny
- 300 g bulgur
- soľ
- 2 lyžice oleja
- 200 g tuniak v oleji (z konzervy)
- 2 ks väčšia paradajka (zbavená šupky)
- 250 g kyslá smotana
- 200 g mozzarella
- 200 ml olivy bez kôstky (zelené, alebo čierne)
- 3 kúsky cesnaku
- oregano
- koreniny podľa chuti. Napríklad talianske bylinky, čierne, alebo zelené korenie
Postup
Dobre premytý bulgur vložíme do hrnca s vodou v pomere 1:3, oolíme a varíme cca 15 minút. Necháme ešte 5 minút postáť v hrnci a môžeme použiť. Po uvarení bulgur zväčší svoj objem (trojnásobne.)
Kým sa nám varí bulgur, vložíme paradajky do vriacej vody na 10 sekúnd, vyberieme a ošúpeme šupku.
Pekáč alebo zapekaciu misu vymažeme olejom (buď olivovým, alebo olejom z tuniaka z konzervy) a vložíme uvarený bulgur. Naň rozložíme rozdrobeného tuniaka, posypeme na kocky rozkrájané paradajky, olivy a nakrájanú mozarellu. Posolíme a posypeme korením a bylinkami. Vrch polejeme kyslou smotanou, posolíme a posypeme na drobno nakrájaným cesnakom.
Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C na 20 minút.