Ideálna voľba pre všetkých milovníkov mäsa. Fašírka, jemne zaliata šťavnatou omáčkou, sa pečie v rúre a výsledkom je dokonalá kombinácia mäsa, korení a vôní, ktorá vás určite nadchne. Nech už ju podávate ako hlavný chod alebo ako súčasť bohatého obedového menu, táto fašírka sa stane obľúbeným jedlom celej rodiny. Bez zbytočného váhania sa pustime do prípravy tohto výnimočného pokrmu!
Suroviny (4 až 5 porcií)
- 400-500 g zmesi mletého mäsa (1:1 bravčové a hovädzie, prípadne len bravčové, hovädzie, alebo aj morčacie)
- 1 lyžička soli
- 2 rožky (najlepšie niekoľkodňové)
- 1 stredná cibuľa
- 3 strúčik cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 100 ml mlieka
- 1 vajíčko
- 1/2 lyžičky sušenej majoránky
- 100 g plátkov slaniny alebo 100 g slaniny v celku
Postup
Rožky nakrájajte na menšie kúsky a zalejte vlažným mliekom. Nechajte pár minút úplne nasiaknuť.
Cibuľu aj cesnak olúpte a nakrájate na drobno. Na panvici mierne rozohrejte 1 lyžicu oleja a cibuľu na ňom poduste do zmäknutia. Pridajte cesnak a ešte chvíľu nechajte dusiť, až zmäkne aj ten. Odstavte a nechajte vychladnúť.
Namočené rožky rukou premiešajte na kašu, pridajte k mäsu, osoľte a spoločne dôkladne premiešajte.
Dno menšieho pekáča vytrite olejom a rúru vyhrejte na 200 stupňov. Mäsová zmes je redšia, ale napriek tomu sa z nej dá vytvarovať veľký mäsový valec.
Na chrbte ho pokryte plátkami slaniny, alebo posypte slaninou nakrájanou na malé kocky.
Zmes pečte 60 minút, kým nie je pevná na dotyk a správne sfarbená do hnedo zlatej farby.
Prelejte ju vypečeným tukom (môžete aj podliať 1/2 dcl vody). Pečte ešte 45 minút. V druhej polovici pečenia ju pravidelne (každých 15 minút) prelievajte vypečeným tukom.
Podávame so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi, poprípade aj s čerstvým chlebíkom a zeleninovou oblohou.