Hokaido má nízky energetický obsah, ale vysoký obsah minerálnych látok a vitamínov.
Patrí do skupiny tekvíc, potrebuje veľa vody a má veľa draslíku, ktorý zaisťuje dobrú funkciu svalovej a nervovej sústavy. Obsahuje aj vitamíny B1, B2, B3 a betakarotén, ktorý tak ako mrkva, chráni našu pokožku pred nepriaznivými vplyvmi UV žiarenia a jej starnutím.
Má lahodnú chuť a je dobré nie len na varenie slaných jedál, ale aj sladkých koláčov.
Suroviny
Mokré:
- 420g tekvicového pyré (postup nižšie)
- 200 g tekutého sladidla (med, agávový sirup, datľový sirup)
- 150 g datľového pyré (postup nižšie) alebo datľovej pasty
- 160 g ghí (alebo roztopeného masla)
Suché:
- 160 g špaldová múka (pohanková, ryžová)
- 160 g jačmenná múka
- 100 g nahrubo mletých orechov (časť nechať na zdobenie)
- 1 čl. korenia do perníku (alebo pol lyžičky mletého klinčeka a pol lyžičky mletej škorice)
- 20 g kukuričného škrobu
- 2 čl. sódy
- ½ čl. soli
Postup
Oddelene zmiešame suché a mokré suroviny a potom všetko zamiešame dohromady.
Cesto kladieme do formičiek na muffiny, ktoré vyložíme papierovým košíčkom. (Ak máme silikónové formičky, papierovým košíčkom nevykladáme.)
Povrch cesta posypeme orieškami, ktoré nám ešte ostali a pečieme pri 180 stupňoch približne 25 minút.
Tekvicové pyré
Tekvicu Hokaido, alebo maslovú tekvicu rozpolíme a vyberieme jadierka. Šupku nedávame dole. Je síce tvrdá, ale keď sa upečie, tak zmäkne a dá sa ľahko vymixovať. Dáme reznou ranou na papier na pečenie a pri 180 C pečieme do mäkka.
Upečenú tekvicu necháme chvíľu vychladnúť a rozmixujeme do hladka.
Datľové pyré
Datle dáme do pohára, zalejeme po okraj vodou a necháme cez noc odstáť.
Potom rozmixujeme. Ak chceme pyré hustejšie, odlejeme pred mixovaním trocha vody.