onlinekucharka.sk

ONLINE KUCHÁRKA

RECEPTÁR rôznych chutí

Hokaidové (dyňové, tekvicové) muffiny

Hokaido má nízky energetický obsah, ale vysoký obsah minerálnych látok a vitamínov.

Patrí do skupiny tekvíc, potrebuje veľa vody a má veľa draslíku, ktorý zaisťuje dobrú funkciu svalovej a nervovej sústavy. Obsahuje aj vitamíny B1, B2, B3 a betakarotén, ktorý tak ako mrkva, chráni našu pokožku pred nepriaznivými vplyvmi UV žiarenia a jej starnutím.

Má lahodnú chuť a je dobré nie len na varenie slaných jedál, ale aj sladkých koláčov.


Suroviny

Mokré:

  • 420g tekvicového pyré (postup nižšie)
  • 200 g tekutého sladidla (med, agávový sirup, datľový sirup)
  • 150 g datľového pyré (postup nižšie) alebo datľovej pasty
  • 160 g ghí (alebo roztopeného masla)

Suché:

  • 160 g špaldová múka (pohanková, ryžová)
  • 160 g jačmenná múka
  • 100 g nahrubo mletých orechov (časť nechať na zdobenie)
  • 1 čl. korenia do perníku (alebo pol lyžičky mletého klinčeka a pol lyžičky mletej škorice)
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 2 čl. sódy
  • ½ čl. soli

Postup

Oddelene zmiešame suché a mokré suroviny a potom všetko zamiešame dohromady.

Cesto kladieme do formičiek na muffiny, ktoré vyložíme papierovým košíčkom. (Ak máme silikónové formičky, papierovým košíčkom nevykladáme.) 

Povrch cesta posypeme orieškami, ktoré nám ešte ostali a pečieme pri 180 stupňoch približne 25 minút.

Tekvicové pyré

Tekvicu Hokaido, alebo maslovú tekvicu rozpolíme a vyberieme jadierka. Šupku nedávame dole. Je síce tvrdá, ale keď sa upečie, tak zmäkne a dá sa ľahko vymixovať. Dáme reznou ranou na papier na pečenie a pri 180 C pečieme do mäkka. 

Upečenú tekvicu necháme chvíľu vychladnúť a rozmixujeme do hladka.

Datľové pyré

Datle dáme do pohára, zalejeme po okraj vodou a necháme cez noc odstáť. 

Potom rozmixujeme. Ak chceme pyré hustejšie, odlejeme pred mixovaním trocha vody.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *