onlinekucharka.sk

ONLINE KUCHÁRKA

RECEPTÁR rôznych chutí

Parmigiana di melanzane – Zapečený baklažán s masovými guľkami

Pôvod jedla Parmigiana di melanzane – Zapekaný baklažán, vznikol pravdepodobne v Sicílii, v krajine, kde sa baklažány produkujú v hojnom počte. 

„Parmigiana“ neznamená syr “parmezán“, ani to, že pochádza z Parmy. Skôr je pravdepodobné, že tento výraz pochádza zo slova parmiciana, čo označuje drevené lamely, ktoré tvoria okenice. 😊Plátky baklažánu sú v parmigiane usporiadané v prekrývajúcich sa vrstvách ako  parmiciane .

Baklažánová parmigiana vyzerá takmer ako lasagne, doplnená čerstvou paradajkovou omáčkou s bazalkou a syrom.


Suroviny (4 porcie)

  • 2 ks baklažány
  • 400 – 500 g paradajkového pyré
  • 2 balenia mozzarelly
  • 2 dcl mlieka
  • 1 ks vajce 
  • 1 x zväzok čerstvej bazalky
  • soľ
  • korenie
  • 50 g parmezán na posyp

Na guľky:

  • 250 g mleté hovädzie mäso (alebo mäso bravčové, kuracie, morčacie – výber podľa preferencie)
  • 150 g nastrúhaný parmezán
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • olej na vyprážanie

Postup

Najprv si baklažány ošúpte, odstráňte konce a nakrájajte ich na pravidelné tenké plátky asi 3-4 mm. Jednotlivé plátky posoľte a uložte do misy na ½ hodinu, aby sa vypotili a stratili svoju horkosť. Po pol hodine utrite papierovými utierkami, nech z nich dostanete prebytočnú vodu. Plátky postupne namáčajte do mlieka a vajíčka a osmažte z oboch strán, ponorené na panvici v oleji. 

V miske si zmiešajte mleté mäso, pretlačený cesnak, soľ, korenie a celé to premiešajte s parmezánom. Tvarujte malé guličky (cca 2×2 cm) a vypražte v oleji. 

Do zapekacej misky vrstvite: baklažán, guľky, plátky mozzarelly, čerstvej bazalky, paradajkového pyré, až kým sa nám všetky vrstvy neminú.  Nakoniec celú túto masu posypte parmezánom.

Dajte zapiecť na 35 minút do rozohriatej pece na 220 ° C.

Servíruje sa s varenými zemiakmi, alebo len s čerstvým bielym chlebom.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *