Suroviny
- 500 g polohrubej múky
- 250 g škvarkov (oškvarkov)
- 1 vajce
- 20 g droždia
- soľ
- lyžička cukru
- 150 ml mlieka na kvások
- 50 ml oleja
- 50 g syr typu gouda
- čierne korenie
- 1 vajce na potretie
Postup
Z vlažného mlieka, droždia, cukru pripravíme kvások.
Prilejeme ho k múke, pridáme všetky suroviny okrem škvarkov a vymiesime cesto.
Necháme vykysnúť, potom vykysnuté cesto rozvaľkáme na 2 cm, posypeme pokrájanými škvarkami. Ak neboli škvarky slané, posolíme ich. Na vrch posypeme nastrúaný syr, prehneme (z prava, z ľava, z hora, z dola), znova rozvaľkáme a to opakujeme 2x.
Potom vyvaľkáme na 2,5 cm a vykrajujeme kolieska. Necháme na plechu asi 15 min ešte kysnúť.
Potrieme vajcom a dáme piecť. Pečieme 10 až 15 minút v predhriatej rúre na 180 ° C.