onlinekucharka.sk

ONLINE KUCHÁRKA

RECEPTÁR rôznych chutí

Mäsový vývar

Suroviny

  • 1 kg posekaných kostí (hovädzie, teľacie, alebo jahňacie)
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 2 vetvičky petržlenovej vňate
  • 1 veľký bobkový list
  • 10 cm kus zelerovej hľuzy
  • 2 cibule, nahrubo nakrájané
  • 2 stopky vňaťového zeleru, nahrubo posekané
  • 2 mrkvy, nahrubo pokrájané
  • 4 zrnká čierneho korenia

Postup

Kosti vložíme do veľkého hrnca a prilejeme asi 2 litre vody alebo toľko, aby boli celkom ponorené. Necháme zovrieť a z hladiny pozbierame všetku penu.

Tymian, petržlenovú vňať, bobkový list a vňaťový zeler zviažeme niťou a pridáme spolu s cibuľou, zelerom, mrkvou a celým čiernym korením do hrnca. Prikryjeme a pomaly varíme 5-6 hodín.

Vývar precedíme cez sito do misy, kosti a zeleninu vyhodíme.

Necháme vychladnúť a potom ho odložíme do chladničky, aby na hladine stuhol všetok tuk. Vrstvu tuku pred použitím vývaru vyberieme a vyhodíme.  

Môj typ:

Vychladený vývar bez tuku môžeme dať znovu variť, aby sa jeho objem zmenšil a chuť skoncentrovala. Silný, rýchlo schladený vývar potom môžeme naliať do nádobiek na ľad a zamraziť ho. Kocky po zamrznutí môžeme dať do jednoho vrecúška. Pridávame do polievok a dusených jedál. Rozpustia sa v nich takmer okamžite.

One Reply to “Mäsový vývar”

Leave a Reply

Your email address will not be published.