Postup
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Na pekáči rozohrejeme 1 lyžicu oleja, pridáme hovädzie mäso a na strednom ohni ho opekáme 5 minút kým nezhnedne. Mäso spolu so šťavou preložíme na tanier. Do nádoby nalejeme olej, oheň zmiernime, pridáme cibuľu, mrkvu, paštrnák a cesnak. Za stáleho miešania pražíme 5 minút. Do nádoby vrátime mäso aj so šťavou, prilejeme čierne pivo, vývar, pridáme zmes byliniek, ocot, horčicu a cukor. Dobre premiešame a necháme zovrieť. Prikryjeme a pečieme v rúre 2 hodiny, alebo kým mäso nie je mäkké. Medzitým bagetu pokrájame na 8 hrubších krajcov.V miske zmiešame cesnak, petržlenovú vňať, tymián a olej. Zmes lyžičkou rozdelíme na krajce. Z nádoby odstránime pokrievku a mäso podľa chuti posolíme a okoreníme. Krajce bagety poukladáme po obvode nádoby na mäso. Nádobu vrátime do rúry a pečieme ešte 20-30 minút, kým bageta nie je zlatistá a chrumkavá. Podávame horúce. Môžeme podávať aj so zemiakovou kašou.
Suroviny
- 2 lyžice olivového oleja
- 450 g chudého hovädzieho mäsa na dusenie, pokrájaného na 5 cm kocky
- 1 veľká cibuľa, pokrájaná na hrubšie mesiačiky
- 2 veľké mrkvy, pokrájané na kolieska
- 1 paštrnák, pokrájaný na kocky
- 1 roztlačený strúčik cesnaku
- 300 ml čierneho piva
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžička zmesi sušených byliniek
- 1 lyžička červeného vínneho octu
- 1 lyžica kremžskej horčice
- 1 lyžica hnedého cukru
- soľ
- mleté čierne korenie
Bageta
- 1 francúzska bageta
- 1 roztlačený strúčik cesnaku
- 1 lyžica petržlenovej vňate
- 1 lyžica čerstvého tymiánu
- 3 lyžice olivového oleja