“Dobrý vývar je ako liek. “
Nie len že nás zahreje a doplní nám potrebné tekutiny, ale aj upokojí nervy, zažívanie a získame po ňom viac energie.
Je vhodné ho jesť pri chorobe, keď potrebujeme doplniť tekutiny, alebo si dať na jedenie niečo ľahké, ale výživné.
Je výborný aj ráno po prebdenej noci a ako prvé jedlo, keď sme to prehnali predchádzajúci deň s alkoholom. 🥴
Výborný je ako základ do polievok a omáčok.
Suroviny (na 3 litre)
- ½ kg kuraťa (podľa toho, kto má rád aké mäso)
- 1 ks petržlen
- 4 ks mrkva
- 1 ks kaleráb
- 5 ks celé čierne korenie
- trocha petržlenovej vňate
- soľ
Postup
Do veľkého hrnca pridáme umyté a na veľké časti nakrájané kuracie mäso. Ak nechceme mať polievku moc mastnú, odstránime tukové časti z mäsa a kožu. Zalejeme studenou vodou tak, aby boli všetky suroviny zaliate. Pridáme čierne korenie a soľ.
Privedieme k varu nezakryté a následne varíme na miernom ohni aspoň dve hodiny. Pri varení už môžeme zakryť, ale pozor, aby polievka nevyvrela a neutiekla nám z hrnca. 😊
V prípade, že sme dali do polievky mäso s kosťami a droby (vnútornosti), urobí sa nám na povrchu vývaru pena (bielkovina), ktorú počas varenia zbierame naberačkou.
Zeleninu stačí nakrájať na väčšie kúsky a pol hodinu pred dovarením pridáme do vývaru. Vývar vypneme a pridáme petržlenovú vňať.
Nakoniec vývar scedíme cez sitko, aby sme ho mohli použiť do omáčok či na podlievanie mäsa.
V prípade, že bude z vývaru „polievka s rezancami“, scediť nemusíme, len vyberieme mäso, ktoré odkostíme a podávame na tanieri spolu s rezancami a zeleninou z vývaru.