Pripraviť si vlastný domáci chlieb je skvelý spôsob, ako si vychutnať čerstvé a voňavé pečivo priamo z vlastnej kuchyne.
Tento recept vám ukáže, ako si pripraviť výnimočný bochník chleba s jednoduchými ingredienciami a postupom.
Nasledujúce kroky vám pomôžu vytvoriť chrumkavú kôrku a vláčne vnútro, ktoré zbožňujú všetci milovníci čerstvého chleba.
Do vlažnej vody dáme cukor, rozdrobíme droždie a necháme vykysnúť (asi 10 minút – vo vode sa nám budú robiť bublinky).
Do misy nasypeme múku, soľ, rascu a premiešame. Pridáme olej a kvások z vody a droždia. Miesime, až kým nemáme hladké cesto. Cesto nemá byť tvrdé, ale hebké a môže sa trocha lepiť. Vyformujeme z neho bochník a necháme hodinu až dve kysnúť na teplom mieste (nie horúcom).
Cesto následne znovu prepracujeme a vypracujeme bochník. Položíme na plech s papierom na pečenie a necháme prikrytý utierkou opäť kysnúť, asi 30 minút.
Predhrejeme rúru na 220 ° C, bochník na povrchu trikrát narežeme ostrým nožom, potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme rascou.
Dáme piecť do spodnej časti rúry na 15 minút, potom teplotu znížime na 200 ° C a dopečieme asi 35 minút.
Suroviny
- 0,5 kg chlebovej múky (alebo hladkej)
- 300 ml vlažnej vody
- 3 lyžičky soli
- štipka rasce
- 1/2 kocky droždia (21 g)
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžička cukru
- žĺtko na potretie
- rasca na posypanie