Chcete ochutnať niečo exotické, ale jednoduché na prípravu? Toto jemne pálivé červené thajské kari s kuracím mäsom je ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa chcú zoznámiť s thajskou kuchyňou. Aj keď v kuchyni nie ste žiadny profík, tento recept zvládnete ľavou zadnou. Stačí pár základných ingrediencií a za chvíľu budete mať na stole jedlo plné autentických thajských chutí, ktoré ohromí nielen vás, ale aj vašich hostí. Poďte to vyskúšať – thajská kuchyňa môže byť jednoduchšia, než si myslíte!
Postup
Mäso si umyjeme, očistíme, nakrájame ostrým nožom na tenšie rezančeky a dáme do misky, kde ho premiešame s 2 až 3 lyžicami sójovej omáčky a necháme pár minút marinovať.
Cibuľu zbavíme šupky, rozkrojíme pozdĺžne na 4 časti (štvrtky) a rozdelíme na jednotlivé vrstvy. Papriky nakrájame na kocky, očistenú mrkvu a reťkovku nakrájame na kolieska. Fazuľku nakrájame na 6 cm rovnaké kúsky.
Keď sa nám mäsko marinuje, dáme variť ryžu. Ryžu prepláchneme a zalejeme vodou v pomere 1:1,5. Pridáme 1/2 lyžičky soli, premiešame, prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu. Potom plameň znížime na jemnejšie varenie a keď už nevidíme vodu, hrniec z plameňa odstavíme a pod pokrievkou necháme ryžu dôjsť. Celé varenie ryže nám zaberie približne 20 – 30 minút.
Keď sa nám ryža varí, rozpálime si v panvici olej, pridáme mäso a sprudka opekáme. Pridáme kari pastu a po približne minúte dochutíme 2 lyžicami ustrícovej omáčky a ešte minútu povaríme. Prilejeme horúcu vodu tak, aby bolo mäso ponorené. Ak máte radi mrkvu viac uvarenú, teraz je čas ju vložiť k mäsu. Pokiaľ ju máte radi chrumkavú, tak sa vloží až na konci varenia. Panvicu prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť 10-15 minút. Nesolíme, poprípade len jemne dosolíme podľa chuti. Sójová a ustricová omáčka nám mäso dochutia.
Pridáme kokosové mlieko a prevaríme.
Ak máte radi zeleninu viac uvarenú (nie moc chrumkavú), nakrájanú zeleninu varíme trocha dlhšie a použijeme fazuľku z konzervy. Pokiaľ máte radi zeleninu chrumkavú, všetku zeleninu (fazuľka by mala byť v tomto prípade mrazená alebo čerstva) pridáme až pred koncom varenia, kde ju varíme len minútu.
Ako posledné pridáme lístky koriandra a thajskej bazalky a hneď podávame.
Kari naservírujeme do misiek spoločne s ryžou.
Suroviny
- 500 g kuracích pŕs
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice ustricovej omáčky
- 1 ks kari pasty (2 polievkové lyžice) žltá páli menej, červená viac
- 200 ml kokosového mlieka
- 1 malá cibuľa
- 1 mrkva
- 2 reťkovky
- hrsť zelených fazuľových strukov (z konzervy)
- červená a žltá paprika
- čerstvé lístky bazalky
- čerstvé lístky koriandra
- 2 lyžice rastlinného oleja
- jasmínová ryža