Červená šošovica. Strukovina, ktorá sa nemusí namáčať v studenej vode, nemá šupku, takže nenadúva a je výborná náhrada za mäso, pretože obsahuje vysoké percento bielkovín.
Suroviny
- 200 g červenej šošovice
- 500 g pasírovaných konzervovaných paradajok
- 120 g sladkých zemiakov (bataty)
- 40 g šalotky, alebo 1 ks červenej cibule
- olivový olej
- 3 cm celej škorice
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 2 tymianové vetvičky
- strúhaná kôra z 1/2 citróna
- 2 polievkové lyžice nakrájanej petržlenovej vňate
- 2 polievkové lyžice červeného vínneho octu
- štipka chilli
- 2 čajové lyžičky soli
Cibuľu najemno nakrájajte a cesnak nakrájajte na plátky. Sladké zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky s okrajom 1 cm.
Cibuľu upražte na olivovom oleji, pridajte bobkový list, škoricu, chilli a cesnak a smažte po dobu 1 minúty. Neustále miešajte. Pridajte vínny ocot, tymianové vetvičky, premiešajte, pridajte citrónovú kôru, premiešajte a nechajte chvíľu variť.
Pridajte sladké zemiaky, premiešajte, pridajte drvené paradajky, 1l vriacej vody a nechajte variť 15 minút.
Pridajte šošovku a varte ju na strednom ohni do zmäknutia šošovice.
Odstráňte škoricu, bobkový list a tymian a vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať.