Suroviny
- 1 kg posekaných kostí (hovädzie, teľacie, alebo jahňacie)
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 2 vetvičky petržlenovej vňate
- 1 veľký bobkový list
- 10 cm kus zelerovej hľuzy
- 2 cibule, nahrubo nakrájané
- 2 stopky vňaťového zeleru, nahrubo posekané
- 2 mrkvy, nahrubo pokrájané
- 4 zrnká čierneho korenia
Postup
Kosti vložíme do veľkého hrnca a prilejeme asi 2 litre vody alebo toľko, aby boli celkom ponorené. Necháme zovrieť a z hladiny pozbierame všetku penu.
Tymian, petržlenovú vňať, bobkový list a vňaťový zeler zviažeme niťou a pridáme spolu s cibuľou, zelerom, mrkvou a celým čiernym korením do hrnca. Prikryjeme a pomaly varíme 5-6 hodín.
Vývar precedíme cez sito do misy, kosti a zeleninu vyhodíme.
Necháme vychladnúť a potom ho odložíme do chladničky, aby na hladine stuhol všetok tuk. Vrstvu tuku pred použitím vývaru vyberieme a vyhodíme.
Môj typ:
Vychladený vývar bez tuku môžeme dať znovu variť, aby sa jeho objem zmenšil a chuť skoncentrovala. Silný, rýchlo schladený vývar potom môžeme naliať do nádobiek na ľad a zamraziť ho. Kocky po zamrznutí môžeme dať do jednoho vrecúška. Pridávame do polievok a dusených jedál. Rozpustia sa v nich takmer okamžite.
One Reply to “Mäsový vývar”