Pôvod jedla Parmigiana di melanzane – Zapekaný baklažán, vznikol pravdepodobne v Sicílii, v krajine, kde sa baklažány produkujú v hojnom počte.
„Parmigiana“ neznamená syr “parmezán“, ani to, že pochádza z Parmy. Skôr je pravdepodobné, že tento výraz pochádza zo slova parmiciana, čo označuje drevené lamely, ktoré tvoria okenice. 😊Plátky baklažánu sú v parmigiane usporiadané v prekrývajúcich sa vrstvách ako parmiciane .
Baklažánová parmigiana vyzerá takmer ako lasagne, doplnená čerstvou paradajkovou omáčkou s bazalkou a syrom.
Suroviny (4 porcie)
- 2 ks baklažány
- 400 – 500 g paradajkového pyré
- 2 balenia mozzarelly
- 2 dcl mlieka
- 1 ks vajce
- 1 x zväzok čerstvej bazalky
- soľ
- korenie
- 50 g parmezán na posyp
Na guľky:
- 250 g mleté hovädzie mäso (alebo mäso bravčové, kuracie, morčacie – výber podľa preferencie)
- 150 g nastrúhaný parmezán
- 3 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- soľ
- olej na vyprážanie
Postup
Najprv si baklažány ošúpte, odstráňte konce a nakrájajte ich na pravidelné tenké plátky asi 3-4 mm. Jednotlivé plátky posoľte a uložte do misy na ½ hodinu, aby sa vypotili a stratili svoju horkosť. Po pol hodine utrite papierovými utierkami, nech z nich dostanete prebytočnú vodu. Plátky postupne namáčajte do mlieka a vajíčka a osmažte z oboch strán, ponorené na panvici v oleji.
V miske si zmiešajte mleté mäso, pretlačený cesnak, soľ, korenie a celé to premiešajte s parmezánom. Tvarujte malé guličky (cca 2×2 cm) a vypražte v oleji.
Do zapekacej misky vrstvite: baklažán, guľky, plátky mozzarelly, čerstvej bazalky, paradajkového pyré, až kým sa nám všetky vrstvy neminú. Nakoniec celú túto masu posypte parmezánom.
Dajte zapiecť na 35 minút do rozohriatej pece na 220 ° C.
Servíruje sa s varenými zemiakmi, alebo len s čerstvým bielym chlebom.