Vriacu vodu osolíme a rozpustíme v nej maslo. Pridáme múku a miešame na miernom plameni. Keď sa vytvorí hladká hustá hruda, necháme cesto vychladnúť. Priebežne ho prepracúvame, aby sa nevytvorila kôra. Postupne zašľaháme vajcia. Cesto trieme asi 4 minúty, musí byť hladké a lesklé. Naplníme ho do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou trubičkou a striekame venčeky na plech vystlatý papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 až 220 stupňov. Po prudkom zapečení zmiernime na 180 stupňov, ale rúru nesmieme otvárať, inak by nafúknuté kúsky klesli. Ešte teplé venčeky pozdĺžne rozkrojíme a po vychladnutí ich naplníme krémom: žĺtky s cukrom vymiešame, pridáme mlieko a zmes zohrejeme, ale nevaríme. Po vychladnutí ju zašľaháme do vymiešaného masla.
Suroviny
- 150 g hrubej múky
- 100 g masla
- 250 ml vody
- 4 vajcia
- štipka soli
Krém:
- 220 g masla
- 120 g cukru
- 2 žĺtky
- 2 lyžice mlieka