Postup
Čerstvú zelenú špargľu opatrne opláchneme pod tečúcou vodou a tvrdé konce odkrojíme. Špargľové výhony zviažeme dokopy tak, aby hlavičky boli jedným smerom. Do hrnca nalejeme vodu, osolíme, pridáme cukor, rozkrojený citrón a privedieme do varu. Do vriacej vody vložíme opatrne špargľu, tak aby špičky smerovali nad vodu. Varíme 8 minút, kým nezmäkkne. Hlavičky špargle sa nesmú rozpadať. Nové zemiaky varíme v osolenej vode do mäkka. Olúpeme na rozpustenom masle na panvici mierne opražíme so štipkou soli a nasekanej pažítky. Pražskú šunku nakrájame na tenké plátky a vložíme s kúskom masla do predhriatej rúry na 180 stupňov. Stačí 5 minút aby sa šunka dobre prehriala. Na tanier vložíme varenú špargľu, cez ňu poukladáme plátky šunky, prelejeme zvyšným maslom a okolo naskladáme zemiaky. Podávame teplé.Suroviny
- 500 g zelenej špargle
- 1/2 citrónu
- soľ
- 3 kocky cukru
- 50 g masla
- 100 g pražskej šunky
- 500 g nových zemiakov
- pažítka