Z trocha vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia urobíme kvások. V mise rozotrieme maslo, cukor, žĺtky, pridáme vanilku, citrónovú kôru, soľ, rum, kvások a zvyšné mlieko. Po častiach primiešame múku, olúpané pražené mandle a hrozienka. Cesto vypracujeme najskôr vareškou, potom na doske dobre miesime. Dáme vykysnúť a z vykysnutého urobíme jeden, alebo dva malé bochníky. Potrieme ich vajcom, vrch prerežeme do kríža a posypeme plátkami mandlí. Pečieme pri strednej teplote, neskôr teplotu ešte zmiernime.
Suroviny
- 0,5 kg polohrubej múky
- 12 dkg masla
- 10 dkg cukru
- 3 žĺtky
- 4 dkg droždia
- 2 dc mlieka
- soľ
- 3 dg mandlí
- 4 dg hrozienok
- vanilka
- citrónová kôra
- trocha rumu
- plátky mandlí na posypanie