Droždie dáme nakvasiť do slaného mlieka. Kvások pridáme k múke spolu s vajciami, kefírom, olejom a štipkou soli. Všetko dobre spracujeme a rozdelíme na 12 rovnakých dielov. Margarín s 2 lyžičkami soli dobre vymiešame a rozdelíme na 6 častí. Z cesta vyvaľkáme kruhy s priemerom 30 cm. Naraz si pripravíme dva, jeden potrieme slaným margarínom, druhým ho prikryjeme a okraje dobre postláčame. Potom kruh rozrežeme na 16 rovnakých dielov a z výrezov stláčame rožky. Začneme širšou stranou a konce trošku ohneme. Takto postupne spracujeme všetko cesto. Rožky poukladáme do papierom vystlaného pekáča, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme syrom a hodinu necháme kysnúť. (90 rožkov sa zmestí na 3 pekáče. ) Kým posledné rožky postláčame, tie prvé už môžeme dať piecť. Rúru zohrejeme na 180 stupňov a pečieme 20 nimút. Rožky uložíme do dobre uzatvárateľnej nádoby, aby zostali aj do druhého dňa ako čerstvé.
Suroviny
- 70 dkg múky
- 1,5 dl mlieka
- 2 lyžice kryštáľového cukru
- 5 dkg droždia
- 2 vajcia
- 2 dl kefíru
- 1 dl oleja
Na pomazanie
- 2 lyžičky soli
- 25 dkg margarínu
Na posypanie
- 15 dkg strúhaného syra
- 1 vajíčko