Postup
Neolúpané, dôkladne umyté a očistené zemiaky varíme v osolenej vode zhruba 25 minút. Olúpeme ich a nakrájame na tenké plátky. Olúpeme dolné konce zelenej špargle a nakrájame na zhruba 3 až 4 cm dlhé kúsky. Varíme v osolenej vode 8-10 minút do polomäkka a scedíme. Šunku nakrájame na kocky. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Zapekaciu formu vytrieme maslom. Po vrstvách do formy dávame špargľu, zemiaky a dusenú šunku. Prelisujeme olúpaný cesnak a zamiešame kyslú smotanu. Osolíme, okoreníme. Omáčkou polejeme pokrm a posypeme strúhaným ementálom. Zapekáme asi 25 minút.
Suroviny
- 800 g veľkých zemiakov
- soľ
- 1 kg zelenej špargle
- 300 g dusenej šunky
- maslo
- 1 strúčik cesnaku
- 300 ml kyslej smotany
- korenie
- 100 g strúhaného ementálu