Postup
Zemiaky olúpeme a varíme zhruba 20 minút v osolenej vode. Scedíme. Špargľu umyjeme. Biele výhonky olúpeme celé, u zelených iba spodnú tretinu a odrežeme zdrevnatené konce. Bielu špargľu varíme v osolenej vode s cukrom a lyžicou masla 15 minút. Po 3 minútach varu pridáme špargľu zelenú. Medzitým na omáčku rozpustíme 250 g masla, penu zbierame. Do nerezovej misky dáme žĺtky, víno a ručným šľahačom ušľaháme do peny v teplom vodnom kúpeli. Dbáme, aby sa voda nevarila. Za stáleho miešania pridávame najprv po kvapkách, neskôr tenkým pramienkom maslo. Zemiaky nakrájame na štrťky a opečieme do zlatova na zvyšnom masle, okoreníme. Posypeme rozmarínom a krátko osmažíme.
Suroviny
- 600 g zemiakov
- 500 g zelenej špargle
- 500 g bielej šparle
- 1 lyžička cukru
- 300 g masla
- 2 žĺtky
- 4 lyžice suchého bieleho vína
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- korenie
- 2 lyžice posekaného rozmarínu