Z múky, vajca, zo soli a z vody zamiesime tuhšie cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a ostrôžkou pokrájame na
štvorce. Na každý štvorec dáme trocha plnky, cesto preložíme do tvaru trojuholníka, okraje dobre popritláčame, pirohy uvaríme v osolenej vode a uložíme do misy. Údenú slaninu pokrájame na kocky a rozpražíme. Uvarené pirohy pokvapkáme vyškvarenou masťou, posypeme škvarkami a pokrájanou pažítkou a polejeme hustou kyslou smotanou.
Plnka – Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme a popučíme. Pridáme bryndzu, posekaný kôpor, hustú kyslú smotanu a všetko spolu vymiešame.
Suroviny
- 600 g polohrubej múky
- 1 vajce
- soľ
- voda
- 70 g údenej slaniny
- pažítka
- 2 dl kyslej smotany
Plnka:
- 4 ks zemiaky
- 200 g bryndze
- posekaný čerstvý kôpor
- 1 lyžica kyslej smotany