Z mlieka, žĺtka, múky, cukru a droždia si spravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme štipku soli, kvások, ostatné ingrediencie a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Poprášime múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri rovnaké diely, každý diel na 8 – 10 kúskov. Vyvaľkáme (alebo roztiahneme rukami) do kruhu a plníme lekvárom, makom, alebo tvarohom. Buchty kladieme na papier na pečenie na plech, nie tesne k sebe, pretože sa ešte trocha zväčšia a každú potrieme roztopeným maslo.
Pečieme v predhriatej rúre na 200°C asi 20 minút. Keď sú hotové, potrieme cukrovou vodou a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Maková plnka: Mlieko s cukrom necháme zovrieť, pridáme zomletý mak, postrúhanú citrónovú kôru a premiešame.
Suroviny:
- 200 g hladkej múky
- 500 g polohrubej múky
- 30 g droždia
- 4 pl kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- šripka soli
- 200 ml oleja
- 200 ml teplého mlieka
- maslo na potretie
- lekvár
- maková náplň
Maková plnka:
- 1,5 dl mlieka
- 160 g cukru
- 260 g zomletého maku
- citrónová kôra