Postup
Tuk s cukrom vyšľaháme do peny. Citrón umyjeme horúcou vodou, kôru nastrúhame a polovicu z nej vtrieme do peny. Oddelíme žĺtky od bielkov a žĺtky vyšľaháme s cukrovým krémom. Primiešame 3 lyžice šťavy z vyžmýkaného citróna. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Formu natrieme tukom a vysypeme cukrom. Premiešame múku s práškom do pečiva a pudingom, pridávame ku žĺtkam a vymiešame cesto. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a vtrieme ho do cesta. Hotové cesto rozdelíme do formy. Korpus pečieme pri teplote 160 stupňov 40 minút. Krátko necháme odpočinúť, vyklopíme z formy a necháme vychladnúť. Medzitým vylisujeme pomaranč a spoločne so zbytkom citrónovej šťavy ho precedíme cez sitko a zmiešame s polovicou medu. Korpus naplocho rozkrojíme a jeho spodnú polovicu pokvapkáme šťavou. Zmiešame mascarpone so zbytkom medu, zvyšnou citrónovou kôrou a s troma štvrtinami tejto zmesi potrieme spodnú časť. Priklopíme hornou časťou, pokvapkáme zvyšnou šťavou a tenko potrieme zvyšným mascarpone. Tortu poprášime práškovým cukrom a ozdobíme podľa fantázie. TIP: Torta bude trvanlivejšia, keď namiesto mascarpone použijete na náplň a potretie marhuľový lekvár a tortu potriete cukrovou polevou.
Suroviny (na formu s priemerom 24 cm)
- 200 g masla
- 200 g cukru
- 2 chemicky neošetrené citróny
- 3 vajcia
- 200 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžica vanilkového pudingu
- 1pomaranč
- 100 g medu
- 150 g mascarpone
- 2-3 lyžice práškového cukru
- tuk a cukor na natretie formy