onlinekucharka.sk

ONLINE KUCHÁRKA

RECEPTÁR rôznych chutí

Mrkvový koláč s medom a tvarohom

Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Vymastíme a vysypeme štvorcovú formu na pečenie s dĺžkou strany 18 cm alebo tortovú formu s priemerom 20 cm. Vo veľkom hrnci pomaly zohrejeme med, rastlinné maslo a hrozienka. Stiahneme z ohňa, primiešame mrkvu, citrónovú kôru, jogurt a vajcia. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva (ak používame) a dobre premiešame. Ďalej vmiešame mak a škoricu. Cesto prelejeme do formy a pečieme 1 hodinu. Potom zmiernime oheň na 150 stupňov a pečieme asi 30 minút, kým sa koláč nezačne odlepovať od formy. Koláč chladíme vo forme asi 20 minút, potom ho preložíme na drôtenú podložku. Polevu pripravíme v miske dôkladným miešaním všetkých surovín. Rozotrieme ju lopatkou alebo nožom. Koláč podávame nakrájaný na tenké diely. Skonzumujeme do 4 dní.

Suroviny

  • olej na vymastenie formy
  • 115 ml čistého medu
  • 50 g zmäknutého slnečnicového rastlinného masla
  • 75 g hrozienok (sultániek)
  • 250 g najemno postrúhanej mrkvy
  • strúhaná kôra z jedného citróna
  • 140 ml nízkotučného jogurtu
  • 2 vajcia
  • 170 g hladkej celozrnnej múky
  • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
  • 40 g mletého maku
  • 1 lyžička mletej škorice
Na polevu
  • 125 g jemného tvarohu
  • 2 lyžičky medu
  • 2 kvapky vanilkovej esencie
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.