Na dosku preosejeme múku, premiešame s kypriacim práškom, pridáme žĺtok, postrúhané maslo, práškový a vanilkový cukor a vypracujeme hladké cesto.
Medzitým ako dáme cesto do formy, si urobíme makovú a tvarohovú plnku.
Hladké cesto rozvaľkáme, vložíme do tortovej formy a kraje vytlačíme do výšky 3 cm. Potrieme makovou plnkou, potom tvarohovou a v rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme asi 70 minút.
Maková plnka: Hrozienka umyjeme v horúcej vode, necháme odkvapkať, polejeme rumom a 10 minút necháme postáť. Do maku vmiešame cukor, škoricu, citrónovú šťavu, v mlieku rozpustené maslo a hrozienka.
Tvarohová plnka: Do tvarohu vmiešame cukor, žĺtky, smotanu a múku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do tvarohu.
INGREDIENCIE
- 125 g polohrubá múka
- 1 KL kypriaci prášok do pečiva
- 1 ks žĺtok
- 75 g maslo
- 25 g práškový cukor
- 1 balíček vanilkový cukor
MAKOVÁ PLNKA
- 30 g hrozienka
- 2 PL rum (rumovej esencie)
- 120 g mletý mak
- 60 g práškový cukor
- 1 KL mletá škorica
- 2 PL citrónová šťava
- 50 ml mlieko
- 30 g maslo
TVAROHOVÁ PLNKA
- 250 g mäkký tvaroh
- 60 g práškový cukor
- 2 ks vajce
- 50 g kyslá smotana
- 2 PL hrubá múka