Kurča rozpolíme a na rozpálenom oleji obe polovice kuraťa opečieme na stredne silnom ohni do hneda. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Do hrnca, v ktorom sme opiekli kura pridáme zeler, celé mrkvy, cesnak a miešame. Po dvoch minútach priložíme naspäť kura, ktoré sme pred tým vybrali, spolu s vínom, citrónovou kôrou a 2 vňaťami tymianu. Necháme zovrieť a preložíme do pekáča. Pečieme 1 a pol hodiny. Nakoniec vmiešame podľa chuti víno a dochutíme korením. Zvyšok tymianu položíme na upečené kurča a podávame.
Suroviny
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 kurča
- 250 g zeleru pokrájaného na drobno
- 8 malých karotiek
- 40 strúčikov cesnaku (neošúpaného, najlepšie s červenou šupkou)
- 140 ml suchého bieleho vína
- 2 x 2,5 cm tenké prúžky citrónovej kôry
- 4 x 5 cm stonky čerstvého tymianu
- 1 lyžica octu (podľa chuti)
- mleté čierne korenie