Keksíky si podrvíme, polejeme roztopeným maslom a vzniknutú hmotu rukami natlačíme do formy, ktorú sme si celú vytreli maslom a dali do nej papier na pečenie. Pečieme 10 minút pri 180 stupňoch a necháme vychladnúť.
V miske si vymiešame tvarohy/syry, preosiaty cukor, pridáme citrónovú a vanilkovú esenciu, kyslú smotanu a postupne pridávame vajíčka. Krém vylejeme na keksový podklad, rovnomerne rozotrieme, necháme 5 minút odpočívať a dáme piecť. Pečieme 30 minút na 180 stupňov a 20 minút na 110 stupňov vo vodnom kúpeli, aby sa nám moc nevysušil. (Alobalom z vonku obalenú tortovú formu, položíme na plech s vodou.) Pri pečení rúru neotvárame, aby nám koláč neklesol. Po dopečení otvoríme rúru a neháme v nej koláč vychladnúť. Vychladnutý vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny.
Suroviny:
-
- korpus:
- 300 g keksíkov ( nejaké sladké hnedé ako napríklad: Hobbits, Opavia )
- 120 g maslo
- Plnka:
- 400 g smotanový termizovaný syr ako napr. Lučina, Philadelphia
- 400 g jemný tvaroh
- 250 g práškový cukor
- 200 g kyslá smotana
- vanilka (buď sušená, esencia, alebo vanilkový cukor)
- 3 ks vajcia
- 1 ks žĺtok
- citrónová esencia, alebo kôra z chemicky neošetreného citróna
- korpus: