Postup
V 100 ml vlažného mlieka rozmiešame droždie s lyžicou cukru, lyžicou múky a necháme v zakrytej miske vykysnúť. Do vačšej misky dáme preosiatu múku, prášok do pečiva, k tomu pridáme vykysnutý kvások a v zvyšku vlažného mlieka rozmiešame vajcia a vylejeme do cesta. Potom posolíme a vymiesime vláčne cesto, ktoré nemusí kysnúť (môžeme nehať pol hodinku odležať). Olejom si potrieme plech a odkrajujeme z cesta menšie kúsky, ktoré vyformujeme na pomúčenej doske alebo v rukách na okrúhle placky. Do každej placky dáme za lyžicu tvarohovej plnky a okraje poprekladáme tak, aby sa v strede zlepili ako batôžtek. Koláče položíme na plech, ozdobíme ich mrveničkou a lekvárom a dáme piecť do rúry na 200 stupňov. Asi na pol hodinku.
Suroviny
- 250 ml mlieka
- 50 g droždia
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 600 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 100 ml oleja
- 2 vajcia
- pol lyžičky soli
- Plnka:
V miske zmiešať 250 g tvarohu, cukor podľa potreby,1 vajce (a môže sa
pridať vanilkový cukor, hrozienka)
- Mrvenička:
Na tanieri zmiesiť 100 g palmarinu, 100 g hrubej múky a asi tak 100 g
práškového cukru, tak aby to bolo sypké.
- Slivkový lekvár na dozdobenie.