Postup
Najprv uvaríme zemiaky. Medzitým papierovou kuchynskou utierkou osušíme medailóniky. Múku zmiešame so štipkou soli aj korenia a medailóniky v nej zo všetkých strán obalíme. Prebytočnú múku strasieme. V panvici rozohrejeme olej, pridáme polovicu masla a zohrievame, kým nezačne peniť, potom doň vložíme medailóniky. Opekáme z každej strany 2-3 minúty. Keď pichneme do hotového mäsa, mala by z neho vytekať číra šťava. Medailóniky vyberieme a udržujeme teplé. Zemiaky scedíme. Do hrnca v ktorom sa varili vlejeme zvyšnú lyžicu oleja a zohrejeme. Pridáme zemiaky a opatrne ich premiešame, aby sa ním obalili. Postupne pridávame špenát, pokvapkáme citrónovou šťavou, okoreníme, osolíme. Prikryjeme a udržiavame teplé, kým si pripravíme omáčku. Panvicu vrátime na oheň a prilejem víno. Pridáme oheň, aby tekutina začala vrieť. Stierkou uvoľníme z dna panvice všetko, čo sa na ňu pripieklo. Varíme 1 minútu, alebo kým omáčka nezhustne. Panvicu odstavíme z ohňa a vmiešame zvyšok masla. Miešame, kým sa nerozpustí. Medailóniky posypeme miešanými bylinkami a polejeme vínovou omáčkou. Zemiaky so špenátom posypeme postrúhanou citrónovou kôrou a rozdelíme na taniere k medailónikom. Ozdobíme dielikom citróna na pokvapkanie.
Suroviny
- 900 g umytých drobných nových zemiakov
- 4 teľacie (bravčové alebo morčacie) medailóniky vyklepané na hrúbku 5 mm
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice olivového oleja
- 45 g masla
- 400 g listového špenátu
- 1 citrón
- 75 ml suchého bieleho vína
- 4 lyžice posekaných byliniek (napr. petržlenová vňať, trebuľka, pažítka, estragón)
- soľ
- korenie