Postup
Paradajky umyjeme a nahrubo nakrájame. Uhorky umyjeme a 2/3 tiež nahrubo nakrájame. Papriku umyjeme a zbavíme jadrovníkov. Zo žltej a červenej papriky štvrtinu nakrájame nahrubo. Ošúpeme cesnak. Všetko, čo sme nakrájali, vložíme do mixéra spolu s cesnakom a mletou paprikou. Poriadne rozmixujeme na hustú polievku. Ak je polievka príliš hustá, môžeme ju zriediť zeleninovým vývarom. Polievku odložíme do chladničky a necháme ju dobre vychladiť. Koktailové paradajky umyjeme a nakrájame na jemno a zmiešame v miske. Chlieb nakrájame na kocky a opražíme ho na panvici so 4 lyžicami rozhorúčeného olivového oleja. Petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame nadrobno. Polievku dochutíme 2 lyžicami olivového oleja, soľou a korením. Napokon do nej vmiešame zeleninu, ktorú sme si odložili pokrájanú do misky, opražený chlieb a petržlenovú vňať.
Suroviny (pre 4 osoby)
- 500 zrelých paradajok
- 1 šalátová uhorka
- 2 červené a 2 žlté papriky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice mletej papriky
- trochu zeleninového vývaru
- 200 g koktailových paradajok
- 2 plátky ražného chleba
- 6 lyžíc olivového oleja
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- soľ
- mleté čierne korenie