Postup
V preosiatej múke rozmiešame soľ, cukor, pridáme žĺtok rozmiešaný vo vlažnom mlieku, olej a s vykysnutým kváskom vypracujeme cesto. Malou lyžičkou, ktorú namáčame do oleja, berieme z cesta kúsky veľkosti orecha a ukladáme tesne vedľa seba na plech. Potrieme olejom a necháme 15-20 minút kysnúť. Vykysnuté pečieme v dobre vyhriatej rúre asi 20 minút. Upečené buchtičky podávame s vanilkovým krémom – mlieko, žĺtky, múku, citrónovú kôru a cukor dobre zamiešame a vo vodnom kúpeli uvaríme. Krém miešame do vychladnutia.
Suroviny
- 400 g hladkej múky
- troška soli
- 1 Pl práškového cukru
- 1 žĺtok
- 2,5 dl mlieka
- 6 Pl oleja
Kvások:
- 1 dl mlieka
- 20 g kvasníc
- 1 kávová lyž. kryštálového cukru
Vanilkový krém:
- 5 dl mlieka
- 2 žĺtky
- 1 Pl hladkej múky
- 2 Pl kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- citrónová kôra