Postup
Špargľu umyjeme, olúpeme a odkrojíme drevnaté konce. Paradajky sparíme a olúpeme, vyberieme vnútro. Dužinu pokrájame na kocky. Bazalku umyjeme, pár lístkov odložíme na ozdobu, zvyšok jemne nakrájame. Špargľu zviažeme do zväzkov a varíme v osolenej vode 12 minút. Maslo rozohrejeme. V hrnčeku ušľaháme metličkami žĺtok s limetkovou šťavou, soľou a mletým bielym korením. Vložíme do vodného kúpeľa a šľaháme do zhustnutia. Za stáleho šľahania po lyžičkách pridávame tekuté maslo. Nakoniec vmiešame 3 lyžice špargľového vývaru. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Vmiešame kúsky paradajok a nakrájanú bazalku. Špargľu vyberieme deravou naberačkou, necháme odkvapkať a rozdelíme na taniere. Odstránime niť. Obložíme plátkami šunky a polejeme omáčkou. Zdobíme bazalkovými listami. K pokrmu podávame nové varené zemiaky.
Suroviny
- 2500 g bielej špargle
- 2 veľké paradajky
- 1/2 zväzku čerstvej bazalky
- soľ
- biele mleté korenie
- 130 g masla
- 1 žĺtok
- 2 lyžičky limetkovej šťavy
- 200 g šunky