Suroviny
- 500 g hovädzej sviečkovice
- 50 g údenej slaniny
- soľ
- mleté čierne korenie
- tuk
- 1 cibuľa
- koreňová zelenina (3 mrkvy, 2 petrzleny, 1 zeler)
- mäsový vývar
- 1 bobkový list
- 2 zrnká nového korenia
- hladká múka
- 2,5 dcl smotany
- cukor
- citrónová šťava
Postup
Sviečkovicu odblaníme, prešpikujeme prúžkami údenej slaniny, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Opražíme v rozohriatom tuku zo všetkých strán a odložíme do tepla.
Na tuku speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu, opražíme a podlejeme mäsovým vývarom.
Potom pridáme opražené mäso, bobkový list a celé nové korenie, prikryjeme a varíme do mäkka.
Mäkké mäso vyberieme, šťavu zahustíme múkou a povaríme 15 minút.
Z omáčky vyberieme korenie a bobkový list a pretrieme aj so zeleninou cez sito (alebo vymixujeme), pridáme smotanu a podľa chuti osladíme a okyslíme citrónovou šťavou.
Mäso pokrájame na plátky, uložíme na misu a polejeme omáčkou. Podávame s haluškami, alebo knedlíkom.