V teple skvasíme zmes vody a žitnej múky: Prvý deň zmiešame 100 g múky s 125 dcl vody a necháme na teple odpočívať. Druhý deň primiešame 50 g múky a 100 dcl vody a tretí deň primiešame 50 g múky a 60 dcl vody. Necháme stáť na teplom mieste asi týždeň. (Alebo si zoženieme trocha kvasu a objem zväčšíme tak, že do neho primiešame celozrnnú žitnú múku a vodu.) Hotový kvas vydrží v chladničke v uzavretej nádobe s prepichnutým uzáverom na vetranie asi týždeň. (Ak ho necháme zatvorený vybuchne, pretože sa v ňom neustále tvoria plyny.) Chlebový kvas je veľmi kyslé a kyslo zapáchajúce cesto, ktoré je trocha hustejšie ako cesto na palacinky. Neobsahuje kvasnice. Používa sa ako klasické droždie, ale pri kvasení potrebuje väčšie teplo a trochu dlhší čas na vykysnutie. Používame na pečenie chleba, alebo aj na Krkonošské kyselo.
Suroviny
- 200 g celozrnná žitná múka
- voda cca 30 stupňov
One Reply to “Chlebový kvas”