Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Vymastíme a vysypeme štvorcovú formu na pečenie s dĺžkou strany 18 cm alebo tortovú formu s priemerom 20 cm. Vo veľkom hrnci pomaly zohrejeme med, rastlinné maslo a hrozienka. Stiahneme z ohňa, primiešame mrkvu, citrónovú kôru, jogurt a vajcia. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva (ak používame) a dobre premiešame. Ďalej vmiešame mak a škoricu. Cesto prelejeme do formy a pečieme 1 hodinu. Potom zmiernime oheň na 150 stupňov a pečieme asi 30 minút, kým sa koláč nezačne odlepovať od formy. Koláč chladíme vo forme asi 20 minút, potom ho preložíme na drôtenú podložku. Polevu pripravíme v miske dôkladným miešaním všetkých surovín. Rozotrieme ju lopatkou alebo nožom. Koláč podávame nakrájaný na tenké diely. Skonzumujeme do 4 dní.
Suroviny
- olej na vymastenie formy
- 115 ml čistého medu
- 50 g zmäknutého slnečnicového rastlinného masla
- 75 g hrozienok (sultániek)
- 250 g najemno postrúhanej mrkvy
- strúhaná kôra z jedného citróna
- 140 ml nízkotučného jogurtu
- 2 vajcia
- 170 g hladkej celozrnnej múky
- 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
- 40 g mletého maku
- 1 lyžička mletej škorice