Recepty online

Chlebový kvas

Posted on the July 23rd, 2012 under Zemiakové, cestovinové a iné jedlá,Koláče a zákusky by lu

V teple skvasíme zmes vody a žitnej múky: Prvý deň zmiešame 100 g múky s 125 dcl vody a necháme na teple odpočívať. Druhý deň primiešame 50 g múky a 100 dcl vody a tretí deň primiešame 50 g múky a 60 dcl vody. Necháme stáť na teplom mieste asi týždeň. (Alebo si zoženieme trocha kvasu a objem zväčšíme tak, že do neho primiešame celozrnnú žitnú múku a vodu.) Hotový kvas vydrží v chladničke v uzavretej nádobe s prepichnutým uzáverom  na vetranie  asi týždeň. (Ak ho necháme zatvorený vybuchne, pretože sa v ňom neustále tvoria plyny.) Chlebový kvas je veľmi kyslé a kyslo zapáchajúce cesto, ktoré je trocha hustejšie ako cesto na palacinky. Neobsahuje kvasnice. Používa sa ako klasické droždie, ale pri kvasení potrebuje väčšie teplo a trochu dlhší čas na vykysnutie. Používame na pečenie chleba, alebo aj na Krkonošské kyselo.

Suroviny

  • 200 g celozrnná žitná múka
  • voda cca 30 stupňov

Jeden komentár k 'Chlebový kvas'

Podeľte sa s vašimi skúsenosťami




XHTML::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>