Cestovinový šalát so slávkami | recepty online
Recepty online

Cestovinový šalát so slávkami

Posted on the máj 16th, 2010 under Šaláty,Jedlá z rýb,Zemiakové, cestovinové a iné jedlá by lu

Postup

Pred varením si pripravíme a očistíme slávky. Ošúpeme a nakrájame šalotky na kocky. Do veľkej panvice vložíme polovicu šalotiek, štipku korenia a víno. Privedieme do varu a varíme 2 minúty. Pridáme slávky. Panvicu zakryjeme a varíme pri teplote 5-7 minút, kým sa neotvoria. Slávky dáme do veľkej misky a necháme vychladnúť. Z ulít vyberieme slávky. Pripravíme si bylinkovú vinegretku (ušľaháme ocot so soľou, korením a postupne pridávame olej, keď je to ušľahané pridáme  nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať, estragon, zbytok šalotiek, citrónovú šťavu a cesnak). Nalejeme na slávky a dobre premiešame. Cestoviny varíme 8-10 minút kým nezmäknú. Necháme ich odkvapkať a pridáme k už upraveným slávkam. Očistíme jarnú cibuľku a nakrájame na kolieska, ktorými šalát posypeme. Dobre premiešame a podľa chuti okoreníme.

Rada:  Slávky by sme mali kupovať uzavreté. Dáme preč tie, ktoré sa otvoria, keď na ne poklopeme, alebo ktoré majú rozbitú ulitu. Pred varením očistíme nožom jednotlivé ulity, aby sme odstránili nečistoty. Použijeme zadnú stranu čepele, aby sme ostrou hranou neporušili ulity. Každú čistíme pod studenou tečúcou vodou. Ulity by sa mali otvoriť pri varení. Odstránime všetky, ktoré zostali zatvorené.

Suroviny (pre 5 osôb)

  • 1 kg sláviek
  • 4 šalotky (cibuľky)
  • 175 ml suchého bieleho vína
  • korenie
  • bylinková vinegretka: 60 ml octa (4 lyžice), soľ, korenie, 180 ml oleja (12 lyžíc), petržlenová vňať, estragon, cesnak
  • 250 g cestovín fusilli (skrutky, vretienka)
  • 3 jarné cibuľky

Podeľte sa s vašimi skúsenosťami




XHTML::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>