Postup
Dolné drevnaté konce špargle odkrojíme, môžeme ich vyvariť v polievke. Špargľu olúpeme, najlepšie škrabkou. Začíname lúpať asi 2 cm pod hlavičkou. Špargľu zviažeme niťou do zväzkov asi po 8 kusoch. Zemiaky namočíme, oškrabeme, umyjeme a v osolenej vode uvaríme do mäkka. Na uvarenie špagle potrebujeme dosť vody, ktorú osolíme a vložíme 1 kocku cukru. Zväzky špargle varíme 10 až 15 minút. Holandskú omáčku pripravíme zo žĺtkov, vína a štipky soli. Všetko vložíme do nerezovej misky a metličkou premiešame. Misku vložíme do vodného kúpeľa a žltkavú hmotu neustále miešame do hustoty hladkého krému. Zvyšné maslo v hrnci zvlášť zohrejeme. Misku s omáčkou vyberieme z vody. Do žltej hmoty po lyžičkách zašľaháme rozpustené maslo. Zemiaky zlejeme. Omáčku dochutíme soľou, čerstvým mletým bielym korením a trochou bieleho vína. Špargľové zväzky vyberieme z vody, odstraníme niť. Upravíme na tanieroch, obložíme varenými zemiakmi, lososa nakrájame na tenké plátky a pridáme na tanier. Všetko polejeme omáčkou a ozdobíme petržlenou vňaťou.
Suroviny
- 2500 g špargle
- 800 g mladých nových zemiakov
- 200 g masla
- 1 lyžička cukru
- 3 žĺtky
- 4 lyžice bieleho vína
- mleté biele korenie
- 350 g údeného lososa
- petržlenová vňať